Broodje Hollandse Nieuwe & Pittige Komkommer Salsa

Van Juni tot september hebben we een speciaal haringseizoen in Nederland. Haring die in die periode is gevangen heet ook wel ‘ Hollandse Nieuwe’. Maar wat is nou het verschil tussen Hollandse Nieuwe en Hollandse Maatjesharing? Het verschil zit hem in de kwaliteit van de vis! Tijdens het voorjaar is er meer eten beschikbaar voor de haringvisjes, waardoor de vissen groeien. Nog voordat ze zich hebben voortgeplant, worden ze in Juni gevangen als ‘Hollandse Nieuwe’ . De Hollandse Nieuwe is dus voller, vettiger en ‘volgens experts’ veel lekkerder dan de Hollandse Maatjesharing. Maar hoe je het went of keert, het blijft hetzelfde visje 😉

Traditioneel eet je dit visje natuurlijk uit de hand met wat gehakte uitjes! Maar op een broodje is ook erg lekker! Daarom maakte ik laatste voor lunch deze broodjes met Hollandse Nieuwe en een frisse salsa. Omdat ik wel van pittig eten houd, heb ik wat jalapeño toegevoegd. Maar dit is natuurlijk helemaal optioneel!

De sandwich heb ik geserveerd met Surfin’ Sweet Chili Nacho’s van Seamore. Seamore is een Nederlands bedrijf die heerlijke producten maakt met zeewier. Zo proefde ik eerder hun Seaweed Wraps and SeaBacon. Aangezien ik de groene chips al geprobeerd had, was ik erg benieuwd naar het verschil tussen de twee smaken. Persoonlijk vond ik de groene chips erg lekker door de lichte zeewiersmaak. Hoe dan ook, aan deze zoet/zout mix kan ik ook zeker wennen!

Broodje Hollandse Nieuwe

Porties 4 broodjes
Voorbereidingstijd 10 minuten

Ingrediënten

 • 4 Broodjes
 • 4 Hollandse Nieuwe of Hollandse Maatjesharing

Komkommersalsa

 • ½ Komkommer
 • 1 kleine Ui
 • 20 gram Verse Peterselie of koriander
 • ¼ Jalapeño
 • ½ Citroen
 • 2 el Olijfolie

Serveer met…

 • Sweet Chili Surfin' Nachos of andere lekkere zeewiernacho's

Instructies

De Komkommersalsa

 • Snijd de komkommer en ui in gelijke blokjes. Hak de peterselie en, als je wel van pittig houdt, de jalapeño helemaal fijn. .
 • Meng de komkommer, ui, peterselie, jalapeño, sap van een halve citroen, olijfolie, zout en peper. Proef de salsa en voeg naar smaak meer zout, peper of citroensap toe!

Serveren..

 • Gebruik een broodmes om het broodje vanaf boven in te snijden. Leg het visje erin en top met de salsa. Serveer met zeewierchips, zoals deze Surfin' Sweet Chili!
Gang : Lunch
Keuken: Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close