St. Jakobsschelp Ragout, Witte Wijn & Zeeuws Bessenwier

Op zoek naar een ragout recept, maar honger voor een keer wat anders? Probeer eens deze coquille ragout! Mocht je liever mosselen, vis or garnalen gebruiken kan dat natuurlijk ook. Maar als je nog nooit coquille ragout hebt gemaakt, is dit een echte aanrader.

Dit gerechtje is perfect om te serveren met een goed glas witte wijn. Wanneer je een gerecht of hapje met wijn (of een andere drank) combineert, let je op de smaak profielen. Om ervoor te zorgen dat alles matcht, is het belangrijk dat de smaakprofielen overeenkomen of juist het tegenovergestelde zijn. Mocht de zuurgraad in jouw witte wijn hoog zijn, zul je dus nog wat extra citroensap moeten toevoegen aan de saus. Mijn tip? Gebruik de wijn, waarmee je het gerecht gaat serveren, in de saus!

St. Jakobsschelp Ragout, Witte Wijn & Zeeuwse Bessenwier

Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten

Benodigdheden

 • Bakpan
 • Garde
 • Bakpan

Ingrediënten

 • 12 St. Jakobsschelpen
 • 1 Sjalotje
 • 70 gram Boter
 • 2 eetlepels Bloem

Pocheer Bouillon

 • 75 ml Witte Wijn
 • 2 Tijmtakjes
 • 5 Peperkorrels
 • 1 Laurierblaadje

Serveer met..

 • Zeeuws Bessenwier of andere gedroogd zeewier
 • Gehakte verse kruiden zoals bieslook
 • Citroensap optioneel

Instructies

Voorbereidingen

 • Breng wat water aan de kook of zet een bak klaar met heet water. In dit water kun je de schelpen voorverwarmen.
 • Snijd het sjalotje fijn.

Pocheren

 • Voeg de witte wijn, 250 ml water, de peperkorrels, het laurierblaadje, de tijm en de helft van de fijngesneden sjalot toe aan een bakpan. Breng dit aan de kook, maar zodra je kleine bubbels ziet kun je het vuur laag zetten.
 • Pocheer de st. jakobsschelpen in de witte wijn voor ong. 4 minuten. Het is belangrijk dat het water niet kookt. Pocheren betekent eigenlijk garen op ongeveer 80 graden.

Next..

 • Haal de st. jakobsschelpen uit het pocheervocht, en snijd ze horizontaal door de helft.
 • Giet het pocheervocht door een fijne zeef, en houd dit apart.
 • Smelt 50 gram boter in een bakpan. Zodra het gesmolten is, kun je de bloem en de rest van het sjalotje toevoegen. Bak dit totdat het (licht)bruin is. Voeg dan, al roerende met een garde, het pocheervocht weer toe.
 • In de tussentijd, kun je de overige 20 gram boter smelten in de tweede bakpan. Zodra de boter gesmolten is, kun je het vuur hoog draaien. Zodra de pan heet is, en de boter lichtbruin, kun je de st. jakobsschelpen toevoegen. Bak deze voor ongeveer 1 minutes op hoog vuur.
 • Droog de schelpen en zet deze klaar op het aanrecht. Wanneer ik deze schelpen thuis serveer, serveer ik ze op een standaard van aluminium folie. Door een bal te vorm en daarna een kuiltje in de bovenkant te vormen. Maar je kunt de schelp ook serveren op een linnen servet of op zout korrels.
 • Voeg de st. jakobsschelpen, en de gesmolten boter, toe aan de ragout. Meng dit goed, en serveer direct in de schelpen. Om het gerecht helemaal af te maken, kun je nog wat fijngehakte kruiden en Zeeuws Bessenwier toevoegen!
Gang : Voorgerecht
Keuken: Frans, Nederlands

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close