Achterhoekse Advocaat Tiramisu

Tiramisu is al heel erg lekker, maar deze versie overtreft het voor mij. Ik ben namelijk groot fan van advocaat! Daarom kun je tussen de lagen van mascarpone en koek ook een laagje advocaat vinden. Om deze tiramisu een echt Achterhoeks tintje te geven, gebruikte ik de Kuipers Achterhoeks theebeschuit. Dit zijn een soort beschuit koekjes met kaneel en suiker. Zo krijgt de Italiaanse tiramisu ineens wel een heel Nederlands tintje..

Advocaat Tiramisu

Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
4 uur

Benodigdheden

 • Hitte bestendige kom
 • Handmixer
 • Kookpan
 • Ovenschaal 15x22cm of (of 4 glazen)

Ingrediënten

 • 1 pak Kuipers Achterhoeks Kaneelbeschuit ong. 150 gram
 • 5 Espresso's
 • 200 ml Advocaat
 • 3 Eieren
 • 500 gram Mascarpone
 • 5 eetlepels Fijne Basterdsuiker
 • 1 Gelatine Blaadje
 • Sinaasappel optioneel

Instructies

Voorbereidingen

 • Giet een laagje water in de kookpan en breng dit aan de kook.
 • Voeg de eieren toe aan de hitte bestendige kom. Zodra het water kookt, zet dan de kom met eieren boven op de pan. Het is belangrijk dat de kom het water niet raakt, en dat je de eieren continue in beweging houd. Klop de eieren, au bain-marie, op met een elektrische handmixer totdat ze een lichtgele kleur hebben en de grote bellen zijn verdwenen. Voeg dan de suiker toe en klop nog 2 minuten door.
 • In de tussentijd, laat het gelatine blaadje weken in wat koud water.
 • Haal de kom van de pan, en klop de eieren nog 5 minuten op kamer temperatuur.
 • Voeg, lepel voor lepel, de mascarpone toe aan de eieren. Het is klaar wanneer alle mascarpone is toegevoegd en de klontjes eruit zijn geklopt. Doe dan het gelatine blaadje met 3 eetlepels water in een pan. Verwarm dit mengsel kort, want zodra het gelatine blaadje is opgelost, is het klaar. Giet dan, terwijl je klopt, het gelatine water toe aan het mascarpone mengsel. Klop voor een laatste keer het mengsel goed door zodat de gelatine helemaal is opgenomen.

Het Samenstellen van de Tiramisu

 • Leg een paar theebeschuitjes in de espresso, draai direct om en verplaats ze naar de ovenschaal. Belangrijk is dat de koekjes nog wel hun vorm behouden.
 • Bedek de bodem van de ovenschaal, of de glazen, met de theebeschuitjes. Verdeel dan een laagje advocaat over de koekjes, waarna je de helft van de mascarpone kunt toevoegen. Haal dan de overige koekjes door de koffie en leg deze op de mascarpone. Voor de laatste laag, voeg de mascarpone eerst toe. Schep dan lepels advocaat op de mascarpone. Gebruik een sate prikker om swirls te maken en het er extra feestelijk uit te laten zien.

Het moeilijkste gedeelte.

 • Laat de tiramisu ten minste 4 uur in de koelkast staan zodat het kan opstijven.
 • Serveer met wat geraspte sinaasappelschil en vers fruit!
Gang : Toetjes
Keuken: Italiaans, Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close