P(r)ik in ’t Potje

Een typisch Nederlands wintergerecht, met een beetje een gekke naam, ‘Pik in ’t Potje’. Verwijzend naar dat iedereen de eieren willen pikken uit de stamppot. Deze stamppot werd vooral gegeten als er niet veel andere ingrediënten beschikbaar waren. De eieren waren dus echt de ster van de show in dit gerecht!

pik in het potje recept

Om wat meer kleur, vitamines en smaak toe te voegen aan dit gerecht, heb ik uien, mosterd, bouillon en porselein toegevoegd. Hoe dan ook, voel je vrij om overgebleven groentes toe te voegen aan deze stamppot. Echt comfort food voor deze winterdagen!

Deze stamppot graag serveren met saus? Probeer dan eens deze traditionele botersaus erbij! Om de saus te maken: Smelt 70 gram boter in de pan. Zodra dit gesmolten is, kun je het vuur uitzetten. Voeg een ei toe en klop met een garde tot je een egaal mengsel hebt. Voeg dan een ander ei toe en klop tot je een schuimige saus hebt. Breng op smaak met 1 eetlepel citroensap, zout en peper.

P(r)ik in het Potje

Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
5 minuten

Benodigdheden

 • Kookpan
 • Pureestamper // Aardappelpers
 • Dunschiller

Ingrediënten

Stamppot

 • 4 Uien
 • 1 Koolrabi ong. 600 gram
 • 1,2 kilo Kruimige Aardappelen
 • 500 ml Bouillon
 • 1 Laurierblaadje
 • 50 gram Boter
 • 200 ml Melk + iets extra
 • 3 theelepels Mosterd zoals Zaanse, Amelandse of Groningse Mosterd

Serveer met..

 • 8 Eieren of meer natuurlijk 😉
 • Handje Postelein
 • Zwarte Peper
 • Gerookte Zeezout vlokken

Instructies

Preparations

 • Haal de buitenste laag van de uien en snijd deze door de midden. Snijd de uien in halve ringen.
 • Gebruik de dunschiller om de aardappelen en koolrabi te schillen. Snijd beiden groente in blokjes, maar snijd de koolrabi in kleinere blokjes. De koolrabi lijkt langzamer te koken, dus het is een goed idee om ze iets kleiner te snijden.

Koken

 • Doe de aardappelen, koolrabi, het laurierblaadje, eieren en bouillon in de kookpan. Mocht niet alles onderstaan, kun je nog een extra scheut water toevoegen. Breng het aan de kook. Zodra het water kookt, kun je het vuur laag zetten. Anders maak je kans dat de eieren breken 😉
 • Om de eieren zacht/medium te koken, is het belangrijk een timer te zetten. Laat de eieren 6 minuten koken, waarna je ze direct in ijskoud water legt.
 • Zodra de koolrabi en aardappelen gaar zijn, kun je alles afgieten. Verwijder het laurierblaadje en stamp alle groentes fijn. Voeg dan de boter, melk en mosterd toe. Als je de puree iets zachter wilt hebben, kun je nog wat meer melk toevoegen.

Serveer met..

 • Serveer de stamppot met gewassen postelein, vers gemalen peper en de gepelde eieren. Ik hou ervan om de eieren af te maken met een paar gerookte zeezout vlokken erop, maar dit is optioneel 😉
Gang : Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close