Advocaat

Een van mijn favorieten tijdens de Kerstdagen en Pasen: Advocaat. Makkelijk te maken en bovendien heb je maar 4 ingrediënten nodig: eieren, brandewijn, suiker en vanille. Je kunt de advocaat gewoon als een vla opeten, of verwerken in de heerlijkste recepten. Probeer bijvoorbeeld eens het recept voor deze Advocaat Tiramisu!

Brandewijn, de Nederlandse versie van Brandy, werd vroeger gemaakt van gedistilleerde wijn. Echter, gedreven door efficiëntie en innovatie, werd de Nederlandse brandy (ofwel: brandewijn) al snel heel anders dan de brandy van onze buurlanden. Het bestaat nu uit zuivere alcohol en eventuele suiker en specerijen toevoegingen.

Mijn favoriete brandewijn is van het merk Mispelblom. Mispelblom was eind vorige eeuw ontzettend populair, en mijn oma’s, en nu ook mijn, favoriete basis voor ingemaakt fruit of zelfgemaakte likeur. De brandewijn is zuiver, soepel in smaak en gefilterd door houtskool. Perfect voor deze advocaat!

Advocaat

Voorbereidingstijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten

Benodigdheden

 • Handmixer
 • Hitte bestendige kom
 • Kookpan
 • Thermometer

Ingrediënten

 • 10 Eigelen
 • 300 ml Brandewijn of Jenever
 • 200 gram Suiker
 • Vanille Extract
 • Ijsklontjes of een ijskoude kom
 • Slagroom
 • Pure Chocolade

Instructies

 • Voeg wat water toe aan de kookpan en breng dit aan de kook.
 • Meng de eigelen, suiker en vanille in de hitte bestendige kom.
 • Zodra het water kookt, kun je de kom op de pan zetten. Het is belangrijk dat de kom het kokende water niet raakt, en dat je blijft kloppen met de handmixer. Op deze manier kook je de eieren gaar. Tijdens het kloppen, kun je geleidelijk de brandewijn toevoegen.
 • Zodra het eimengsel de temperatuur van 62 graden heeft bereikt, kun je de kom van de pan afhalen. Zet de kom dan in een bak met ijsklontjes of giet de advocaat in een ijskoude kom. Blijf nog 5 minuten kloppen om ervoor te zorgen dat het mengsel afkoelt en niet schift.
 • Is het mengsel op kamertemperatuur? Dan kun je de advocaat in de koelkast zetten om volledig af te laten koelen. Zorg in dat geval dat je wat folie op de advocaat legt om te voorkomen dat er een velletje op komt.
 • Serveer met geklopte slagroom en geraspte pure chocolade.
Gang : Drankje
Keuken: Nederlands
Sleutelwoorden: Feestdagen, Kerst, Pasen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close