Romige Aardbeien Bavarois

Deze Franse klassieker is, in de 19de eeuw, overgewaaid naar de Nederlandse Keuken. Room was duur in die tijd dus dit dessert was toen alleen weggelegd voor de rijkere families. Later, toen room betaalbaarder werd, groeide ook de interesse in bavarois. Nu zijn puddingen niet meer heel populair om zelf te maken en dat is zonde. Het is makkelijk om te maken, je kunt het van tevoren klaarmaken, en wie houdt er niet van room & aardbeien? Een echt tijdloos sterrengerecht dus!

Recent hebben duurzame kwekers, zoals kwekerij Loos, ervoor gezorgd dat we nu het hele jaar door van duurzaam geteelde aardbeien kunnen genieten. Zo kun je altijd genieten van aardbeien van Hollandse Bodem!

Dit recept geeft ongeveer 1,2 liter aan bavarois. Je kunt dit verdelen over meerdere kleine schaaltjes, een aantal kleinere puddingvormen of een grote puddingvorm.

Aardbeien Bavarois

Voorbereidingstijd 1 uur
Kook Tijd 5 minuten
7 uur

Benodigdheden

 • Fijne zeef
 • Kookpan
 • Puddingvormen // Glazen

Ingrediënten

 • 700 gram Aardbeien
 • 500 ml Room
 • 2 shots Cointreau
 • 7,5 Gelatine Blaadje
 • ½ Citroen
 • 50 gram Poedersuiker
 • 1 Sinaasappel

Instructies

De Aardbeien Bavarois

 • Maak 600 gram aardbeien schoon en snijd ze in kleine stukjes. Houd 100 gram apart in een kommetje. Doe de 500 gram aardbeienstukjes met de suiker en de cointreau in een kom en laat dit staan op kamertemperatuur.
 • In de tussentijd, week de gelatine bladen in koud water en klop de slagroom op.
 • Voeg dan de gemarineerde aardbeien, met het sap, toe aan een kookpan en breng dit aan de kook. Zodra dit kookt en alle suiker is opgelost, kun je het mengsel zeven. Zet hiervoor de fijne zeef op een kom, en druk de aardbeien en al het sap door de zeef heen. Ikzelf gebruik hier altijd de achterkant van een soeplepel voor.
 • Giet het gezeefde aardbeiensap terug in de pan. Als het mengsel nog heet genoeg is, hoef je het niet meer te koken. Mocht het mengsel al heel erg zijn afgekoeld, is het verstandig om deze iets te verhitten. Voeg dan de gelatine bladeren toe en roer tot deze zijn opgelost.
 • Giet dan het aardbeien mengsel in een kom en blijf deze 5 minuten roeren. Zo koelt het mengsel iets af.
 • Tijd om alles te gaan mixen! Voeg eerst de helft van de slagroom toe aan de aardbeien gelei. Zodra dat goed gemengd is, kun je de rest van de slagroom erdoor vouwen. Voeg dan de aardbeien stukjes en de fijn geraspte schil van een sinaasappel toe.

In de Wacht..

 • Giet de pudding in vormen of in glazen, en laat het in de koelkast opstijven. Dit duurt ongeveer 7 uur.

Toetjes Tijd!

 • Deze pudding is het allerlekkerst met een snel gemaakte aardbeiensaus! Hoe te maken? Druk de overige aardbeien door de fijne zeef, en meng dit sap met citroensap en de poedersuiker. Klop dit door totdat alle klontjes eruit zijn. Giet de saus pas over de pudding als je het gaat serveren. Eet smakelijk!
Gang : Toetjes
Keuken: Frans, Nederlands
Sleutelwoorden: Feestdagen, Feestje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close