Limburgse Asperge Soep

Maar een paar maanden per jaar zijn de witte asperges in het seizoen! Normaliter zijn deze asperges tussen April en Juni in het seizoen, maar dit hangt af van het weer. In Nederland hebben deze witte groentes ook wel de bijnaam ‘het Witte Goud’. Als de asperges in het seizoen zijn, wordt het uitbundig gevierd! Bijna elk restaurant heeft dan wel asperges ergens op de kaart staan ­čśë Dit recept voor aspergesoep komt uit het zuiden van Nederland: Limburg! Een provincie bekend om de witte asperges, bourgondische levensstijl en heuvelig landschap.

Deze soep is traditioneel gemaakt met bloem en boter. Hoe dan ook, je kunt bepaalde ingredi├źnten naar wens aanpassen. Dus mocht je glutenvrij eten, kun je de bloem vervangen voor rijstebloem. Liever vegan? Vervang dan de room voor plantaardige room!

Limburgse Aspergesoep

Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
10 minuten

Benodigdheden

 • Kookpan
 • Dunschiller
 • Blender // Staafmixer
 • Fijne zeef
 • Kom

Ingredi├źnten

 • 500 gram Witte Asperges
 • 1 liter Groentebouillon
 • 2 Sjalotjes
 • Versgemalen Zwarte Peper
 • 50 gram Boter
 • 35 gram Bloem of 3 el rijstebloem

Maak de soep af met..

 • 250 ml (Plantaardige) Room
 • Bosje Bieslook
 • Olijfolie

Instructies

Voorbereidingen

 • Was de witte asperges om zand te verwijderen. Hak dan de uiteindes van de asperges en schil de asperges. Snijd daarna de asperges in gelijke stukken.
 • Verwijder de buitenste laag van de sjalotjes en snijd ze in gelijke stukken. Doe de sjalotjes, de asperge 'overblijfselen' (de schil en uiteindes), zwarte peper naar smaak en de bouillon in de kookpan. Breng dit aan de kook en laat het tenminste 30 minuten koken.

Koken

 • Doe daarna de soep in de blender. Zet de machine aan en laat draaien tot je een romige bouillon hebt. Zet de fijne zeef op een kom. Giet de bouillon door de fijne zeef om eventuele 'draadjes' te verwijderen.
 • Dan, tijd voor de roux! Doe de boter en bloem in de kookpan. Bak de bloem op een laag-medium vuur totdat je keuken naar versgebakken koekjes ruikt (dit betekent dat de bloem gaar is). Zorg dat je roert terwijl je de bloem bakt om aanbakken te voorkomen.
 • Giet dan de aspergebouillon bij de roux en roer tot gemengd. Voeg dan gesneden witte asperges toe en laat de soep nog 5-10 minuten koken.

Serveren

 • Maak de soep af met room, gesneden bieslook en een scheutje olijfolie.
Gang : Lunch, Soep
Keuken: Nederlands

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage ┬ę Copyright 2022. All rights reserved.
Close