Huisgemaakte Koffie Likeur van Nederlandse Brandewijn ‘Mispelblom’

Mijn oma houdt ervan om brandewijn in te maken. Zij gebruikt altijd de ‘Mispelblom’ brandewijn, een drank die al 200 jaar in Nederland wordt gemaakt. Het begon in 1770 toen Frederik Mispelblom zijn brandewijn distilleerderij in Zutphen opende. In Zutphen, en omstreken, waren de perfecte elzen en barken te vinden om houtskool van te maken. Met deze houtskool werd/wordt de drank gefilterd voor een puur eindproduct.

De Lekkerste Koffie Likeur

Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale Tijd 30 dagen

Benodigdheden

 • Weckpot (1,5 liter)
 • Weckpot Rubber Sluitingsring

Ingrediënten

 • 1 liter Mispelblom
 • 500 gram Bruine Basterdsuiker
 • 1 Vanillestokje
 • 100 gram Koffiebonen

Instructies

Instructies

 • Allereerst is het belangrijk de weckpot goed schoon te maken. Dit kan uiteraard met zeep en water, maar ikzelf spoel de pot ook altijd om met kokend water. Je kunt de weckpot ongeveer 20 minutes laten weken in het kokende water om alle bacteriën of nare geurtjes te verwijderen.
 • Snijd het vanillestokje open, maar verwijder de zaadjes niet.

De Likeur

 • Voeg de suiker, koffiebonen, het vanille stokje en de brandewijn toe aan de weckpot. Sluit de weckpot met de sluitingsring om ervoor te zorgen dat de weckpot helemaal dicht zit.
 • Check of de weckpot echt helemaal dicht zit door de weckpot een beetje te schudden. Ik doe dit altijd boven de wasbak, just in case.. Dan is het tijd om de pot op een donkere koele plek neer te zetten.
 • Schud de likeur elke dag totdat de suiker is opgelost. Zodra dat is gebeurd, kun je likeur om de paar dagen schudden.

Na 30 dagen…

 • Giet, na een maand, de likeur door een fijne zeef om de koffiebonen te verwijderen. Giet de likeur in een schoongemaakte fles en bewaar op een donkere koele plek.
 • Serveer de likeur met ijsklontje of een grote bol vanille ijs!
Gang : Drankje
Keuken: Nederlands

Join the Conversation

 1. 5 sterren
  Hoi, leuk te zien dat je precies het zelfde recept gebruik qua verhoudingen. 1 deel drank, daarvan 50% suiker en 10% koffiebonen + een vanille stokje. Ik maak alle jaren koffielikeur. Deze keer verschillende soorten gemaakt, 1 met witte rum en 1 met bruine rum, geeft misschien net die extra flavour ipv jenever.
  Ook gebruik ik de beste koffie van Giraffe Roasters Rotterdam.
  Over 2 weken staan ze al weer 6 weken te rijpen. Ik ben van plan om deze keer de bonen zijn volgezogen en wie je overhoudt en normaal weggooi, nu eerst door de Angel slowjuicer te halen met wat extra bruine rum, wie weet geeft dit een een extra sterke koffielikeur extract, van hier uit misschien bijmengen voor likeur of te gebruiken in een tiramisu… ben benieuwd.

  1. Lieke Author says:

   Klinkt heel lekker! Ben benieuwd naar de resultaten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close