Hemelse Modder met Sherry & Amersfoortse Keitjes

Hemelse Modder is eigenlijk de Nederlandse benaming voor chocolade mousse. Deze chocolade mousse is gemaakt met chocolade, eieren & opgeklopte room. Om deze mousse een persoonlijk tintje te geven, voeg ik graag een shotje sherry toe. Hou je niet van sherry? Je kunt ook een andere likeur toevoegen! Kies bijvoorbeeld voor Amaretto, Baileys of misschien wel een lokale Kruidenbitter!

Om in het modder/bos thema te blijven, heb ik deze chocolade mousse gedecoreerd met Amersfoortse Keitjes. Amersfoortse keitjes is snoepgoed gevuld met verschillende smaken zoals anijs, marsepein of chocolade. Deze keitjes komen uit Amersfoort, maar veel verschillende steden maken deze snoepjes. Zo zijn er ook Drentse Zwerfkeien, Limburgse Maaskeitjes en keitjes uit Leusden!

Omdat ik graag goede initiatieven support, heb ik deze mousse gemaakt met de chocolade van The Other Bar. The Other Bar is een experiment van de Verenigde Naties en de Fairchain Organisatie. Met elke reep kun je kiezen of je graag een boer support met een nieuwe plant of liever korting hebt op je volgende aankoop!

Hemelse Modder met Sherry & Amersfoortse Keitjes

Porties 5 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kook Tijd 30 minuten
3 hours 10 minuten

Benodigdheden

 • Kookpan
 • Hitte bestendige kom
 • Hitte bestendige kom
 • Spatel
 • Garde

Ingrediënten

Chocolade Mousse

 • 3 Eieren
 • 1 shot Sherry Cream of kies voor een andere likeur of een aantal druppels vanille extract
 • 70 gram Witte Basterdsuiker
 • 200 gram Pure Chocolade ongeveer 75% cacao
 • 200 ml Slagroom

Serveer met..

 • 8 Bastogne Koeken of speculaasjes, Oreo's of gemberkoekjes
 • 200 ml Room
 • 100 gram Poedersuiker
 • Chocolade reep
 • Amersfoortse Keitjes

Instructies

Voorbereidingen

 • Vul de kookpan met een laagje water en breng dit aan de kook.
 • Verkruimel alvast de koekjes, maar niet al te fijn. Verdeel de kruim over 5 glaasjes.

De Chocolade Smelten

 • Om ervoor zorgen dat de chocolade sneller smelt, kun je de chocolade in blokjes hakken. Maar je kunt de reep uiteraard ook breken. Doe de chocolade brokken in de hitte bestendige kom en plaats deze op de kookpan met kokend water. Om ervoor te zorgen dat de chocolade niet verbrand, zet ik zelf het vuur heel laag. Ook is het belangrijk dat de kom het kokende water niet raakt.
 • Zodra de chocolade gesmolten is, kun je de kom van de pan afhalen. Roer de chocolade even door, en laat het dan op kamer temperatuur afkoelen.

De Eieren Kloppen

 • Voeg de eieren, een snufje zout en de suiker toe aan de tweede hitte bestendige kom. Plaats deze kom op de pan met kokend water. Klop nu de eieren met een garde of handmixer totdat de suiker is opgenomen en het mengsel lichtgeel en opgeklopt is.

Let's Mix!

 • Gebruik een spatel om het eiermengsel te mengen met de gesmolten chocolade en de sherry.
 • Klop dan de room op totdat deze stevig is. Je kunt dit testen door een achtje (of een andere vorm) te maken. Als het blijft liggen is de room goed opgeklopt. Maar als je vormpje niet blijft liggen, is het belangrijk om nog even door te kloppen.
 • Zodra je chocolade mengsel op kamertemperatuur is, kun je de slagroom erdoorheen spatelen.
 • Alles goed gemengd? Tijd om de mousse op de verkruimelde koekjes in de glazen te gieten. Laat de mousse ongeveer 3 uur in de koelkast rusten zodat het kan opstijven.

Tijd om te serveren!

 • Klop de room op met de poedersuiker en verdeel dit over de chocolade mousse.
 • Rasp wat chocolade over de slagroom en plaats een aantal keitjes op de slagroom. Geen keitjes in huis? Je kunt deze mousse ook afmaken met wat bramen, andere snoepjes of geroosterde amandel vlokken!
Gang : Toetjes, Zoet
Keuken: Nederlands
Sleutelwoorden: Chocolade, Toetje, Zoet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close