Blog: Wijnhuis Vega de Ribes – Seleccío Blanc by Tinc.Set.

Het ontdekken van lokale en speciale wijn soorten
Wanneer mensen wijn drinken, zijn de Sauvignon Blanc en Chardonnay toch wel het populairst. Hoe dan ook, er zijn nog zoveel andere soorten wijnen om te ontdekken! Probeer bijvoorbeeld eens een Pinot Grigio, Viognier of een witte wijn uit ons eigen land. Het is niet alleen interessant om nieuwe wijnen te proberen, maar het is ook beter voor de natuur. Door wijnen te drinken, die gemaakt zijn van lokale druiven of speciale druifsoorten, steun je de biodiversiteit onder de druiven. Biodiversiteit betekent letterlijk ‘divers leven’. Elke druivenplant heeft namelijke andere genetica, smaakprofielen en manier van groeien. Zo kunnen sommige druivenplanten alleen groeien in een koud klimaat, en andere alleen in een warm of droger klimaat. Vooral bij wijn, komt dit heel precies. Zelfs de bodem heeft invloed op de smaak van de wijn!

In deze blog gaan we verder praten over de Seleccío Blanc van Wijnhuis Vega de Ribes. Mede mogelijk gemaakt door Tinc.Set!

Over Tinc.Set.
Laten we bij het begin van het verhaal starten. Twee jaar geleden bezocht Job, een van de eigenaren van Tinc.Set., een wijnwinkel in Gràcia, Barcelona. Aangezien hij een grote passie voor wijn heeft, liep hij wel vaker een wijnwinkel in om inspiratie op te doen. Op die dag spotte hij een chique zwarte fles met een goud schip erop. Hij vroeg de verkoper wat voor wijn het was, die direct antwoordde: ‘Deze wijn maakt mensen wakker, op een goede manier. De wijn maakt je nieuwsgierig naar meer.’ Hj kocht de fles, en proefde de wijn. Hij was zo verbaasd en ontroerd door de smaken, dat hij besloot een bezoekje te brengen aan het wijnhuis.

Een jaar later werden dromen werkelijkheid, toen Job en Jip samen besloten een wijnbedrijf, genaamd Tinc.Set., te starten. [Geïnteresseerd in de website? Klik hier] Hun missie is het delen van het verhaal van onafhankelijke Catalaanse wijnmakers. Op hun Instagram en website delen ze informatie over de boer, hoe de wijn wordt gemaakt, waar de druiven groeien en hoe de wijngaard eruit ziet. Zodra je een fles wijn bij ze koopt, krijg je ook proefnotities erbij! Zo kun je jezelf trainen op wijnen proeven 😉

Over Enric & Vega de Ribes
De wijnboer, Enric, van het Vega de Ribes is een ambachtsman. Hij heeft een grote passie voor wijn maken. Zijn doel is om unieke wijnen te maken en het verhaal van zijn wijnhuis te vertellen. Daarom maakt hij graag wijnen met oudere druifsoorten. Zo is het wijnhuis, naast de heerlijke wijnen, ook erg bekend om hun bijdrage in het redden van de Malvasia de Sitges druif. Deze druifsoort stamt terug uit de tijd van de Grieken en Romeinen, en was door onpopulariteit bijna verdwenen. Hoe gaaf om daar nog steeds een glaasje wijn van te kunnen drinken!

Eten & Wijn – Tips
Wanneer je wijn, of een andere drank, bij eten serveert, kan dit je gerecht maken of breken. Helemaal wanneer je zo’n bijzondere wijn als deze in je glas hebt! Waar moet je op letten bij wijn spijs combinaties?

 1. Probeer hetzelfde smaakprofiel te creëren voor het gerecht! Wanneer de wijn iets zuur is, is het verstandig om ook wat citrus toe te voegen aan je gerecht. Of wanneer ‘rode appel’ in de smaaknotities staat, is het leuk om wat rode appel toe te voegen aan een gerecht. Dit benadrukt de rode appel smaak in de wijn!
 2. Gerechten met een zoet, pittig of erg hartige smaak hebben over het algemeen een fruitigere wijn nodig!
 3. Gerechten met vet kunnen het beste worden geserveerd met een wijn met tannine. Als het tannine level hoog is, krijg je een droog mondgevoel van de wijn. Deze tannine komen in de wijn door de buitenkant van de druif en de pitjes. Tannine zijn dan ook meestal te vinden in rode wijn!

Wat te serveren met de Seleccío Blanco van Vega de Ribes?
Laatste serveerde ik de gekoelde wijn met 2 gerechtjes, en iedereen was erg enthousiast. Aangezien de wijn een zuurtje heeft, is het belangrijk citroensap toe te voegen aan de puree en de saus. Zo komen de smaken nog beter tot hun recht! Liever een hoofdgerecht bij de wijn serveren? Je kunt er ook een heerlijk zoete erwtjes puree met gefrituurde calamaris (of vis) en een partje citroen bij serveren!

Vind hier mijn recept voor de Gepaneerde Sint Jakobsschelpen , Gefrituurde Schorseneer en de Witte Wijn Ragout met Sint Jakobsschelpen.

Join the Conversation

 1. Shane de Bruijn says:

  Hi Lieke,
  Leuk om je blog te lezen en wat geweldig dat je je passie voor Food & Wines deelt!
  Groeten, Shane

  1. Lieke Author says:

   Hi Shane,

   Dankjewel! Heel leuk om te lezen dat het is opgevallen!

   Groetjes Lieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close