Romige Bloemkoolpuree, St. Jakobsschelpen & Hazelnoten Kruim

Altijd een goed voor- of tussengerecht tijdens een feestelijk etentje: St. Jakobsschelpen in hun eigen schelp! Ik vind dit er dus echt fantastisch uit zien! Je kunt deze schelpen meestal kopen of regelen bij je visboer. Niet in de gelegenheid om schelpen of St. Jakobsschelpen in de schelp te kopen? Je kunt natuurlijk ook een mooi voorgerecht bordje gebruiken! In dit gerecht zijn de st. jakobsschelpen aan een kant gepaneerd met hazelnoten en peterselie. Dit voegt wat textuur en nootachtige smaken toe aan het gerecht.

Liever een ander St. Jakobsschelp gerecht? Probeer eens deze Ragout van St. Jakobsschelpen of, als je verse st. jakobsschelpen hebt, dit Tartaar recept!

Romige Bloemkool Puree, St. Jakobsschelpen & Hazelnoten Kruim

Porties 4 voorgerechten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
10 minuten

Benodigdheden

 • 4 Schelpen
 • Blender // Staafmixer
 • Kookpan
 • Bakpan

Ingrediënten

 • 12 St. Jakobsschelpen
 • 1 Ei
 • 6 eetlepels Bloem
 • 50 gram Boter
 • 80 gram Hazelnoten
 • Paar takjes Peterselie
 • 100 ml Witte Wijn
 • Tuinkers

Romige Bloemkool Puree

 • 200 gram Bloemkool
 • 1 teentje Knoflook
 • 1 Laurierblaadje
 • ½ Bouillon Blokje
 • 100 ml Room

Instructies

Voorbereidingen

 • Voeg wat heet of warm water toe aan een kom. Leg de schelpen hierin zodat ze warm kunnen worden.

Koken

 • Voeg de bloemkool, het gepelde teentje knoflook, laurierblaadje, bouillon blokje en 300 ml water toe aan een kookpan. Breng dit aan de kook, en kook tot dat bloemkool zacht is.
 • In de tussentijd kun je de St. Jakobsschelpen voorbereiden. Hak de hazelnoten en de peterselie erg fijn. Doe de bloem in een diep bord, het geklutste eitje in een bord en de gehakte noten en peterselie in een derde bord. Dip elke St. Jakobsschelp, aan 1 kant, in de bloem, dan het ei en dan in de noten. Herhaal dit totdat alle St. Jakobsschelpen aan een kant gepaneerd zijn.
 • Giet de bloemkool af en verwijder het laurierblaadje. Pureer de bloemkool, het teentje knoflook, de room & de zwarte peper tot romig. Zet de puree aan de kant.
 • Aangezien de St. Jakobsschelpen erg snel klaar zijn, kun je de schelpen alvast voorbereiden. Droog de schelpen en zet deze stabiel neer op een servet. Je kunt ook een kleine standaard maken van aluminium folie. Maak hiervoor, voor elke schelp, een bol, waarna je een kuiltje duwt in de bovenkant.
 • Tijd om de St. Jakobsschelpen te bakken! Smelt hiervoor de boter in de bakpan. Zodra de boter gesmolten is, kun je de St. Jakobsschelpen, met de gepaneerde kant naar boven, toevoegen. Gebruik een lepel om de gesmolten boter over de St. Jakobsschelpen te gieten. Deze hete boter zal het ei en het laagje bloem op de St. Jakobsschelp koken. Hou dit ongeveer 4 minuten vol. Dan kun je de witte wijn toevoegen, en een deksel op de pan plaatsen. Stoom de St. Jakobsschelpen nog 1 minuut.
 • Voeg ongeveer 3 eetlepels van de puree toe aan elke schelp. Verdeel dan de St. Jakobsschelpen over de schelpen/borden. Voeg ook een eetlepel van de gesmolten boter toe. Maak het gerecht af met tuinkers, en serveer direct!

Eet smakelijk!

  Gang : Voorgerecht
  Sleutelwoorden: Feest, Feestdagen, Kerst

  Join the Conversation

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Recept Score
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Like
  Close
  Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
  Close