Vegetarische Hutspot & Geroosterde Gember Wortels

In Nederland houden we van aardappelen, van krokante friet tot romige stamppotten. Elk seizoen heeft wel zijn eigen soort stamppot. Zo hoort de ‘hutspot’ echt bij het herfst en winter weer. Traditioneel is dit gerecht gegeten met karbonade of rookworst. Maar wil jij ook liever iets minder vlees eten? Probeer dan de hutspot eens met deze geroosterde gember worteltjes!

Vegetarische Hutspot

Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
10 minuten

Benodigdheden

 • Oven
 • Kookpan // Stoofpan
 • Aardappel Stamper

Ingrediënten

Hutspot

 • 500 gram Kruimige Aardappelen
 • 300 gram Wortelen
 • 200 gram Ui
 • 1 Laurierbladeren
 • 1 Kruidnagel
 • 2 eetlepels Boter
 • 150 ml Melk

Geroosterde Wortelen

 • 300 gram Wortelen
 • 3 eetlepels Gembersiroop
 • 1 eetlepel Boter
 • 1 Mandarijn
 • Zoutvlokken
 • Peterselie

Jus

 • 200 ml Paddestoelen Bouillon
 • 1 theelepel Maizena
 • Zwarte peper

Instructies

Voorbereidingen

 • Verwarm de oven voor op 210 graden.
 • Maak de wortels, voor het roosteren, schoon en snijd ze door de helft. Dit zorgt ervoor dat de kooktijd iets verkort wordt! Meng de wortels met wat olijfolie en peper en leg ze in een ovenschaal. Je zou ook de wortel over een bakplaat, met een bakpapier, kunnen verdelen. Snijd de mandarijn door de helft en druppel wat sap over de wortelen.
 • Je kunt ook alvast de aardappelen en wortelen voor de hutspot schoonmaken en schillen. Zorg dat je de aardappelen en wortelen in gelijke stukken zijn gesneden zodat alles tegelijk gaar is.

Koken

 • Rooster de wortelen in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Mocht je graag willen dat het iets sneller gaat, kun je een laagje water toevoegen aan de ovenschaal. Zo stoom je de wortelen tegelijk met het roosteren.
 • Snijd de ui in blokjes, en voeg ze met het laurierblaadje, de kruidnagel, wortelen en aardappelen toe aan de kookpan. Voeg een laag water toe, en kook alles tot gaar. Dit zou niet langer dan 30 minuten moeten duren.
 • In de tussentijd kun je alvast de light jus maken. Meng daarvoor de koude bouillon met de maizena totdat de klontjes zijn verdwenen. Voeg het mengsel toe aan de bakpan en breng alles roerend aan de kook. De jus is klaar als de saus gebonden is. Om het af te maken, kun je wat zwarte peper toevoegen!
 • Giet de aardappelen, wortel en ui af, en verwijder het laurierblaadje en de kruidnagel. Voeg de boter, zout, peper en de melk toe. Stamp alles totdat je fijne puree overhoudt. Mocht je de puree iets minder dik willen hebben, kun je nog extra melk toevoegen.
 • Als de worteltjes klaar zijn, kun je de boter en gembersiroop toevoegen. Meng alles tot de wortels glimmen. Top de wortels af met wat zoutvlokken en peterselie.

Laatste stap..

 • Schep de hutspot op, en vorm een kuiltje voor de jus met de achterkant van de opscheplepel. Giet wat jus in het kuiltje en serveer met de geroosterde wortelen.
Gang : Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Sleutelwoorden: Comfortfood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close