Huisgemaakte Kweeperen Jam & Oude Geitenkaas

Tijdens de herfst maakt mijn oma altijd kweeperen jam van de kweeperen uit haar tuin. Voor wie kweeperen nog niet kent, rauw zijn ze niet te eten. Haha. Maar gekookt of geroosterd zijn ze heel lekker, oprecht. De smaak doet mij een beetje denken aan een combinatie tussen rozenbottel en stoofpeertjes. Heerlijk voor een jam dus! Je kunt de jam serveren met oude geitenkaas of met jouw favoriete kaasjes op een hapjes plank.

Kweeperen Jam

Porties 2 potjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kook Tijd 1 uur 30 minuten

Benodigdheden

 • Kookpan
 • Blender // Staafmixer

Ingrediënten

 • 2 Kweeperen
 • Suiker
 • ¼ theelepel Kaneel

Instructies

 • Boen de buitenkant van de kweeperen goed schoon en plaats ze dan met een laagje water in de kookpan. Je hoeft de kweeperen niet te schillen of te snijden, lekker makkelijk dus! Stoof de kweeperen in ongeveer 30 minuten gaar.
 • Haal de kweeperen uit de pan, en laat ze een beetje afkoelen. Zodra het niet meer te heet is, kun je de schil ervan af trekken en de kern verwijderen.
 • Doe het vruchtvlees in de blender of pureer het met een staafmixer fijn. Om te bepalen hoeveel suiker er nodig is, kun je de puree wegen. Je hebt hetzelfde gewicht in suiker nodig. Dus als je 100 gram puree hebt, heb je 100 gram suiker nodig.
 • Giet dan de kweeperen puree, suiker en het snufje kaneel in de schoongemaakte kookpan. Breng het mengsel opnieuw aan de kook, en laat het ongeveer 1 uur op laag vuur koken. Af en toe even checken en roeren is belangrijk om aanbranden te voorkomen.
 • Giet de jam in schoongemaakte potten, en bewaar in de koelkast tot gebruik.
 • Maaar je kunt er natuurlijk ook direct van genieten 🙂 Probeer eens een broodje met de jam, oude geitenkaas en tuinkers, of serveer het bij jouw kaasplankje!
Gang : Broodje, Lunch
Keuken: Nederlands
Sleutelwoorden: Broodbeleg, Zoet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close