Stroopmoppen

Als het om eten gaat, vind ik geschiedenis heel interessant. Het heeft namelijk voor een groot deel bepaald wat we nu eten wat onze nationale gerechten zijn. Daarom hieronder een klein geschiedenislesje over stroop:

In 1747 slaagde de Duitser Andreas Marggraf erin om gekristalliseerde suiker te maken van suikerbiet sap. Sinds dat moment, was ook Napoleon erg geïnteresseerd in de suikerproductie. De Fransman Charles-François Lebrun, verantwoordelijk voor het gebied van Nederland en België, maakte reclame voor de suikerbiet in Nederland. Productie begon toen, echter was het niet altijd populair. Handel, slavernij en oorlogen maakte het niet altijd gunstig om suiker te produceren uit suikerbieten. Gelukkig zijn Nederlanders erg efficient, en werd er een nieuw product ontwikkeld: Stroop! Stroop wordt gemaakt van een overgebleven sap van het suikerproductie proces, is dus helemaal no-waste en ontzettend Nederlands. Sinds 2018 is ‘Stroop’ een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit uit Nederland, en is de merknaam beschermd. Een echte champagne onder de siropen dus!

Stroopmoppen

Porties 15 Koeken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kook Tijd 15 minuten
15 minuten

Benodigdheden

 • Oven
 • Kookpan

Ingrediënten

 • 100 gram Bruine Basterdsuiker
 • 100 ml Stroop
 • 100 gram Boter
 • 2 eetlepels Melk
 • 1 theelepel Gember poeder
 • ½ Sinaasappel
 • 1 theelepel Bakpoeder
 • 250 gram Bloem

Karamel Decoratie

 • 150 gram Suiker
 • 4 eetlepels Water
 • 100 gram Noten

Instructies

Voorbereidingen

 • Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht.
 • Hak de noten in kleinere stukken.

De Koekjes!

 • Doe de stroop, bruine basterdsuiker, boter en de melk in een kookpan. Breng dit aan de kook en meng goed. Zodra de suiker is opgelost, is het klaar.
 • Voeg dan de gemberpoeder, fijn geraspte sinaasappelschil, bakpoeder, een snufje zout en bloem toe. Mix dit totdat je een soepel koekjesdeeg hebt.
 • Verdeel het deeg over de bakplaat, waar een bakpapier op ligt. Dit is om ervoor te zorgen dat je de koekjes zo snel mogelijk van de plaat kunt halen als ze klaar zijn. Maak van het deeg een groot vierkant die overal ongeveer even dik is.
 • Bak de grote koek tussen de 10 en 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Zodra de koek bruin en gaar is, kun je de plaat uit de oven halen. Snijd dan direct de koeken in ruiten of andere vormen.

De Karamel

 • Doe de suiker en de eetlepels water in een schone kookpan. Zodra dit kookt, kun je het vuur iets lager zetten. Heel belangrijk om niet te roeren in de pan anders kan de karamel kristalliseren. Het makkelijkst vind ik zelf altijd de suiker opzetten, en de temperatuur goed in de gaten houden. Zodra het mengsel 160 graden is, is het klaar. Je kunt ook een lepel in de siroop dippen en daarna in ijskoud water houden om dit te testen. Als de siroop dan direct hard karamel wordt, is het goed.
 • Dip een deel van de koekjes in de siroop, en top af met wat nootjes.
 • Zorg dat de koekjes afgekoeld zijn voordat je ervan gaat genieten.
Gang : Snack, Zoet
Keuken: Nederlands
Sleutelwoorden: Koekjes, Lekkers voor bij de koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Score
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Dutch Food Heritage © Copyright 2022. All rights reserved.
Close